Plod zrelej avokádovej bobule (áno, je to bobuľa) ponúka krémovú maslovú textúru. Je cenené pre svoju vysokú výživnú hodnotu a vďaka svojej skvelej chuti a bohatej textúre sa pridáva do rôznych pokrmov. Je hlavnou ingredienciou v guacamole.
V týchto dňoch sa avokádo stalo neuveriteľne populárnym jedlom. Často sa označuje ako "superjedlo", čo nie je prekvapujúce vzhľadom na jeho zdravotné vlastnosti.
Obsah avokáda
- obsahuje 2x väčšie množstvo draslíku ako banány, je "nabité" vitamínmi C, E, K a pre-vitamínom A karotenoid, ktorý sa taktiež mení na retinol, čo je aktívna forma vitamínu A.
- obsahuje vysoké množstvo magnézia, "tony" vitamínu B5, ktorý je potrebný pre správne fungovanie nadobličiek. Taktiež je skvelé pre kardiovaskulárny systém a hoci ma 10-krát viac omega-6 ako omega-3, je taktiež protizápalové.
- ďalej obsahuje vitamín B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (niacín), B5 (pantotenická kyselina), B6 (pyridoxín), cholín (podiela sa na správnej činnosti nervového systému a svalov) a folát (zlepšuje imunitný systém, zmierňuje pocit únavy, podporuje tvorbu krvi a správne fungovanie nervovej sústavy).
Na avokáde je zaujímavé, že zlepšuje absorpciu vitamínu A z ostatnej prijatej potravy, takže ak jete napríklad mrkvu, špenát, keľ, kapustu atď , pomáha premeniť pre-vitamin A (karotenoid) na jeho aktívnu formu vitamin A (retinol), čo má za následok zlepšienie stavu pokožky, zraku, imunitného systému.
Veľmi dôležitá vec je, že najviac vitamínov a minerálov sa skrýva hneď pod šupkou, ktorá avokádo pokrýva.